SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

BİRR VE SILA BAHSİ

<< 2562 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

27 - (2562) حدثنا قتيبة بن سعيد. حدثنا عبدالعزيز (يعني ابن محمد) عن العلاء، عن أبيه، عن أبي هريرة؛

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال "لا هجرة بعد ثلاث".

 

{27}

Bize Kuteybe b. Saîd rivayet etti. (Dediki): Bize Abdülazîz (yâni îbni Muhammed) Alâ'dan, o da babasından, o da Ebû Hureyre'den naklen rivayet etti ki, Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Üç geceden fazla terk etmek yoktur.» buyurmuşlar.

 

 

İzah:

Ebû Eyyûb hadîsini Buhari «Kitâbü'l-Edeb» ve «Kitâbu'I-istîzan»'da; Ebû Dâvud «Kitâbu'I-İstîzan»'da; Tirmizî Kitâbu'l-Birr»'de muhtelif râvilerden tahric etmişlerdir.  Hüküm itibariyle Hadîs-i şerif bundan önceki rivayetler gibidir, İmam Şafiî, İmam Mâlik ve diğer bir takım ulemâ selâm'ın dargınlığa son verdiğine bununla istidlal etmişlerdir. Mektubla veya Selâm göndermekle dargınlığın sona erip ermeyeceği hususunda iki kavil vardır. Birinci kavle göre sona ermez; çünkü konuşmamalardır. Esah olan ikinci kavle göre ise selâm göndermekle dargınlık ortadan kalkar.

 

«Kâfirler imanla muhatabdır; namaz, oruç gibi fer'i amellere muhatab değillerdir.» diyen   Hanefîler bu hadîsle istidlal etmişlerdir.

 

Şâfiîler'e göre küffâr hem iman, hem de amellerle muhatabdırlar. Onlarca bu hadîsdeki müslüman kaydışeriatın teklifini müslüman kabul ettiği içindir.

 

Hadis-i şerif dargınlardan ilk söze başlayanın daha hayırlı olduğuna delildir. Çünkü selâm vermek veya hal hatır sormak gibi sözlerle ilk konuşan taraf hayr işlemiş, karşıdakini de hayr işlemeye yâni cevab vermeye teşvik etmiş olur.